Zakaj bi se udeležili ravno te delavnice?

V zadnjih letih je ponudba izobraževanj na področju podjetništva (torej tudi samozaposlovanja), v veliki meri brezplačnih, precej pestra. Ponudbe je veliko in s tem v zvezi se lahko povsem  utemljeno pojavi vprašanje, zakaj naj bi se udeležili ravno te delavnice, ki je med drugim še plačljiva.

Rdeča nit delavnice je namreč uporaba orodja za oblikovanje poslovnih modelov, tako imenovani BMG Canvas. Marsikdo lahko pomislil: »Nič novega, pač! Vse to je bilo že predstavljeno na tej in tej delavnici.«

Kje je torej razlika?

Razlik je več. Najpomembnejša je vsekakor ta, da je celotna delavnica namenjena samo tej temi, torej je delo bolj poglobljeno. Udeleženci delavnice razvijajo svoj poslovni model , najverjetneje pa več njih, ker ima vsak lahko več poslovnih ali samozaposlitvenih idej.

Ampak, preden nadaljujem z navajanjem razlik, je verjetno smiselno poznati razlog, zakaj naj bi se sploh ukvarjali z oblikovanjem poslovnega modela. Morda se »oblikovanje poslovnih modelov« sliši malce tuje in se iskalcem zaposlitve in samozaposlenim podjetnikom zdi, da se to njih ne tiče. Zato je najbolje, da poslovni model opišem v smislu njegove uporabnosti.

Za vsako dejavnost, ki jo opravljamo zato, ker nameravamo od nje ustvarjati prihodke, je dobro vedeti, kdo so naše stranke, kako bomo stopili v stik z njimi, predvsem pa, kaj si od nas želijo.  Med tem, kar mi ponujamo in med tem, kar si stranke želijo ali potrebujejo, obstaja namreč razlika. Ta razlika se skriva v načinu razmišljanja. Če vzamemo za primer arhitekturo, to zgleda tako: arhitekturna šola omogoča način razmišljanja, ki je potreben za opravljanje strokovnega dela.

Ampak, malokdo med arhitekti ima sedaj, v 21. stoletju, možnost ali priložnost svoje delo opravljati na način renesančnega umetnika, ki mu bogati mecen popolnoma zaupa in tako omogoča, da ga pri kreativnem ustvarjanju ne motijo misli kot so na primer »Kako do novih strank?…Kateri pravno formalni status naj izberem?…Zakaj vedno zbijajo ceno mojega dela in me pravzaprav izsiljujejo?…« in tako dalje.

Vprašanje je torej: »Ali nas šola pripravi na zaposlitev ali samozaposlitev?«

Odgovor na zgornje vprašanje je bralcem tega prispevka verjetno znan. Pri tem ni pomembno, ali smo zaključili poklicno ali srednjo šolo ali nemara doštudirali. Poznavanje svojega osebnega modela koristi seveda tudi vsem, ki šole niso zaključili ali so prostovoljno izstopili iz formalnega izobraževanja. Med bolj znanimi sta prav gotovo Mark Zuckerberg ali Richard Branson.

To je torej razlog, da se je potrebno naučiti še podjetniškega načina razmišljanja, če seveda želimo svoje delo še naprej opravljati samostojno, predvsem pa uspešno. In kot nekakšna logična izbira se v ospredje postavlja poznavanje oblikovanja poslovnih modelov. Preprosto. Če želimo nekaj delati, je koristno da vemo, kako je to najbolj smiselno početi, da bomo imeli tako mi, kot naše stranke kaj od tega. Bolj ko razumemo orodje za oblikovanje poslovnih modelov BMG Canvas, tem bolj nam postaja jasno, kaj si stranke želijo in da je to po vsej verjetnosti nekaj drugega, kot mi na začetku mislimo. Začnemo ločevati med storitvijo, ki jo opravljamo (ali izdelki, ki jih delamo) in vrednostjo, ki jo ima  storitev (ali izdelek) za naše stranke in ki se izraža s tem, da strankam rešuje konkretne probleme. Pomembno je, da razumemo probleme strank (torej da jih poslušamo in slišimo).

Ker se zavedam uporabnosti orodja BMG Canvas, sem mnenja, da si je za to, da se ga naučimo pravilno uporabljati, potrebno vzeti nekaj časa, na primer vsaj en dan, kolikor traja delavnica in se naučiti uporabljati razumeti in pravilno uporabljati to orodje. Še bolje pa je, da poleg tega preberemo še kakšno knjigo na to temo ali poiščemo dodatne informacije na spletu.

Se znamo hitro in pravočasno odzivati na spremembe?

Verjemite mi, da boste svoj poslovni model v prihodnosti še velikokrat preoblikovali. Zakaj? Ker se spremembe dogajajo nepretrgoma in vse hitreje in ker v tem trenutku še niti ne veste za vse priložnosti, ki čakajo na vas.  Znanje oblikovanja poslovnih modelov s pomočjo orodja BMG Canvas vam pri tem lahko zelo koristi, saj vam pomaga te priložnosti odkrivati, hkrati pa na čim manjšo možno mero skrajša čas učenja na napakah.

Znanje oblikovanja osebnega poslovnega modela vam lahko koristi v naslednjih primerih:

  • Če iščete zaposlitev, vam pomaga spoznati in razumeti potrebe potencialnega delodajalca (podjetja ali organizacije), kjer bi se radi zaposlili in ugotoviti, kako mu lahko s svojim znanjem na želenem delovnem mestu pomagate. S tem si seveda močno izboljšate možnosti za svojo predstavitev in zaposlitveni razgovor. To lahko naredite za vsakega potencialnega delodajalca posebej.
  • Če želite zamenjati delovno mesto znotraj podjetja ali organizacije, kjer ste zaposleni, vam prav tako lahko pomaga osebni poslovni model. Poleg tega, da veste, kaj bi raje počeli, je dobro vedet tudii, kako lahko s svojim znanjem in kompetencami na novem delovnem mestu še bolj uspešno delujete in s tem pomagate podjetju (ali drugi organizaciji). Če želite zamenjati tudi podjetje, velja zate enako kot za iskalce zaposlitve.
  • Če se želite samozaposliti, lahko osebni poslovni modelnaredite za vsako poslovno idejo posebej. Tako imate več različnih poslovnih modelov, ki vam pomagajo razumeti kaj vse lahko počnete, kako to lahko počnete, kdo so vaše potencialne stranke, predvsem pa kaj njim dejansko pomeni vrednost vaših izdelkov ali storitev. In seveda kaj bo potrebno početi, da boste na koncu tudi vi imeli nekaj od tega.
  • Kaj pa v primeru, da ste že samozaposleni ali se ukvarjate s podjetništvom? Ne glede na to, ali delujete v samostojnem poklicu, ste umetnik ali umetnica, se ukvarjate z umetnostno ali “navadno” obrtjo, imate status samostojnega podjetnika oz. podjetnice ali ste lastnik ali lastnica mikropodjetja vam znanje oblikovanja osebnih poslovnih modelov lahko v vsakem primeru koristi. Vedno namreč obstajajo možnosti za izboljšanje delovanja. Ponavadi jih odkrijete takoj za tem, ko si oblikujete in vizualno predstavite svoj obstoječ poslovni model.

25 dodatnih možnosti

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, ga posredujte svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, dogodkih in delavnicah na to temo, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons