Vsi smo podjetniki

Živimo v času, ko smo vsi podjetniki. Verjetno marsikdo od vas, ki to bere, v tem trenutku zmajuje z glavo in si misli »Pa kaj še! Jaz že ne.« V redu, načeloma se strinjam z vami. Nekateri ste zaposleni, drugi ne, nekateri študirate ali se pripravljate na to, nekateri pa ste aktivno delovno dobo že zaključili. Zagotovo pa je med vami tudi nekaj podjetnikov.  In pravzaprav je ta članek namenjen tudi vam.

Ampak, podjetniki so…

A vrnimo se nazaj k skupini, ki se s podjetništvom (po njihovem mnenju) še ne ukvarja. Vsi, ki se prepoznate v njej, si morda celo mislite, da podjetništvo ni za vas. Prav možno je, da imate ob omembi podjetnikov v mislih takoj različne pomisleke in zelo verjetno je tudi, da so nekateri takšni, da vas od podjetništva odvračajo. Če ste se v tem trenutku spomnili oseb, katerih imena se pojavljajo v zvezi z gospodarskim kriminalom, vas želim prijazno opozoriti, da te osebe niso podjetniki.  S svojimi dejanji pravzaprav mečejo slabo luč na vse podjetnike in jim s tem delajo krivico. Zato vam predlagam, da poleg slabih novic o podjetništvu prebirate tudi dobre.  Tudi te obstajajo, ne boste verjeli. Hecam se. Verjetno poznate vsaj kakšno uspešno zgodbo, ne le v obliki dobičkov, pač pa tudi glede odnosa do zaposlenih, do okolja ali kako drugače.

Prepričanja usmerjajo naša življenja

Želel sem vas le opozoriti, da zgodbe vplivajo na naša prepričanja. Če smo pozorni samo na negativne zgodbe, si lahko o podjetništvu ustvarimo prepričanja, ki nas odvračajo in nam preprečujejo, da bi sploh pomislili, da bi se s podjetništvom ukvarjali. S tem si (na žalost) lahko sami zapremo vrata priložnosti in potem tratimo čas s čakanjem na službo ali pa vztrajamo tam, kjer si pravzaprav sploh ne želimo biti. To slednje se ponavadi zgodi zaradi potrebe po varnosti in strahu pred spremembo. Če bi razmišljali podjetniško (torej, če bi bila naša prepričanja drugačna), bi imeli več možnosti, da sami najdemo delo, ki nam ustreza.

Kaj pa potreba po varnosti?

Žal se ne spomnim avtorja, ki ga bom citiral, a te misli si je vredno zapomniti: »Na izbiro imamo dve možnosti: svobodo ali varnost. Če izberemo varnost, lahko izgubimo oboje.« Nič ni narobe, če izberemo varnost in si najdemo zaposlitev. Sploh pa ni nič narobe, če pri tem delu uživamo in dajemo od sebe vse, kar lahko, ker s tem osebnostno in strokovno rastemo.

Kaj pa je potem lahko narobe s “službo”?

Narobe je le, če na vse prej omenjeno pozabimo in hodimo »le v službo« in se skrijemo v cono udobja. Narobe je, če postanemo pasivni, če se skrijemo za »opis del in nalog« in nas ne zanima nič drugega. Ste že slišali kdaj koga, ki je rekel »To ni moje delo!«. Verjetno ste. To ne pomeni, da morate v podjetju delati »vse«, je pa dobro vedeti, da zaradi takšne naravnanosti  (»To ni moje delo«) marsikdaj v podjetjih nastaja škoda. Kaj se torej lahko zgodi, če izberete varnost, si najdete službo in postanete pasivni: nekega dne lahko podjetje zaradi različnih vzrokov zaide v težave in morda boste prav vi na spisku za odpuščanje. Na takšne stvari je dobro biti pripravljen.

Vaše najpomembnejše podjetje je vaša kariera

Vrnimo se k naslovu tega prispevka in ugotovimo, kaj se skriva v njem.Vsi ste lastniki podjetij. Ta podjetja so vaše kariere in nihče razen vas jih ne bo vodil. Seveda to niso podjetja v klasičnem smislu in vodenja svoje kariere ni potrebno registrirati na davčnem uradu. Bodo pa tam prav gotovo veseli, če boste pri tem delu uspešni.  Bolj, ko boste vedeli, kaj znate in kaj lahko date (v zameno za plačilo, seveda), bolj, ko boste vedeli, komu lahko to znanje koristi, več različnih izbir boste imeli in veliko manj možnosti, da ostanete nezaposleni ali v službi, ki vam ne ugaja. Morda se celo odločite za “pravo” podjetništvo. Pomagate si lahko z znanjem oblikovanja osebnih poslovnih modelov. Tudi vi, ki sem vas omenil na začetku prispevka v petem stavku.

 

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

Več v zvezi z oblikovanjem osebnih poslovnih modelov se lahko naučite na delavniciUdeležba na delavnici je poleg tega, da vam omogoči pridobitev novih znanj, smiselna tudi zato, ker je priložnost za mreženje in povezovanje. Morda vam bo prav kdo izmed znancev z delavnice pomagal odpreti nova vrata.

 

Morda vas zanima tudi:

Kakšen je vaš poslovni model?

Osebni poslovni model

Kaj nam omogoča orodje za oblikovanje osebnih poslovnih modelov?

Če želite brezplačno predstaviti vaš poslovni model ali vašo edinstveno ponudbo vrednosti (in s tem tudi vašo dejavnost), me kontaktirajte za podrobnosti.

kontaktni podatki
Show Buttons
Hide Buttons