Ja, priznam. Naslov je malce dvoumen. Ampak to je namenoma. Morda nekatere (ali vse) od navedenih sposobnosti že imate oz. ste jih imeli in uporabljali v drugih okoliščinah, pri iskanju zaposlitve, na delovnem mestu ali v okviru naših podjetniških dejavnosti pa nanje pozabljate. Se zgodi.

Med vrsticami pa naslov sporoča, da obstajajo sposobnosti, ki bi nam, če bi jih najprej sploh prepoznali kot pomembne in potrebne, lahko olajšale poklicno, pa tudi zasebno življenje.

Pa si poglejmo, katere sposobnosti so to.

 

Sposobnost pogajanja  

Že v vsakdanjem življenju je nešteto primerov pogajanj. Pogajati se začnemo že zelo zgodaj, na primer s starši v trgovini z igračami. Če smo pri tem neuspešni, se nam lahko vzorec neuspeha vtisne v podzavest in se kasneje pogajanjem izogibamo. Problem je lahko tudi, če smo »preveč uspešni«. Če igračo dobimo zato, da damo mir. V tem primeru nas te »pogajalske spretnosti« lahko ovirajo kasneje, kot se ne pogajamo več s starši ampak s poslovnimi partnerji. Pomaga, če začenjamo razumeti, da obstajajo tudi »win-win« situacije pogajanj.

 

Sposobnost prevzemanja tveganja

Povezana je s sposobnostjo sprejemanja odločitev. To je tako kot pri naložbah. Obresti na depozite so minimalne oz. jih skoraj ni, denar pa naj bi bil na varnem. Nasprotno nam naložba v delnice ali kriptovalute lahko omogoči mnogo večje dobičke, vendar pa je tu tudi tveganje večje. Izgubimo lahko vse. Ampak, če tvegamo, lahko veliko tudi pridobimo. Za marsikoga je lahko tvegana odločitev začetek samostojnega opravljanja dejavnosti. Z ustreznim znanjem in posledično zaupanjem vase se lahko to tveganje bistveno zmanjša. Podobno pa nam več znanja lahko pomaga tudi pri naložbah. Med drugim tudi naš pregovor pravi, da je z dobro pripravo pol dela že opravljenega.

 

Odpornost

Včasih ne gre vse po načrtih in v takšnih primerih je dobro, da smo odporni na »udarce usode«. Tudi med najuspešnejšimi ljudmi na svetu so takšni, ki so kdaj pa kdaj pristali na dnu in se potem dvignili še više, kot so bili pred padcem. Najverjetneje so bili »udarci« usode povezani z njihovimi odločitvami in najverjetneje so se iz njih kaj naučili.

 

Vztrajnost

Kaj je vztrajnost? Kolikokrat je dovolj zavrnitev, da si rečeš »to ni zame«? Verjetno je to stvar osebne presoje. Za nekatere so dovolj že tri zavrnitve, spet drugi pa še po tisoči verjamejo, da jim bo uspelo. Zavrnitve imajo lahko različne oblike, na primer negativna ocena na izpitu, neuspešna ponudba izdelkov ali storitev, zavrnitev povabila na ples.

Iz zbirke pregovorov sem tokrat potegnil »Potrpljenje je božja mast«. Da pa ne bi samo pasivno čakali med »mazanjem z božjo mastjo«, je smiselno izkoristiti čas za premislek, ali bi lahko nemara kaj naredili drugače in morda do zavrnitve sploh ne bi prišlo.

 

Empatija

Empatije je sposobnost da občutimo, kako je »biti obut v čevlje strank, sodelavcev ali nadrejenih«, na splošno pa pač drugih ljudi, s katerimi smo v stiku. Če se ne znamo vživeti v čustva in misli drugih, jim tudi težko pomagamo, lahko pa jim povzročimo dodatne probleme. Sebi pa tudi.

Ta zgodba ima tudi tretji del, ki bo objavljen »kmalu«.

Med čakanjem nanj si lahko preberete začetek.

Mimogrede pa lahko preberete še, kako vam lahko koristi osebni poslovni model.

P. S.: Tretji del je objavljen.

Show Buttons
Hide Buttons