Kako lahko ugotovimo, kaj dejansko sploh lahko počnemo, česa vse smo sposobni?

Najprej je smiselno ugotoviti, kaj dejansko znamo. Začnemo lahko s svojo izobrazbo. Tu si je potrebnmo vzeti čas in si narediti seznam vseh predmetov, ki smo jih opravili v času izobraževanja in se za vsakega posebej vprašati: »Kako lahko s tem znanjem nekomu pomagam?«, bodisi posameznikom ali podjetjem ali drugim organizacijam.

To je vsekakor koristno početje, tudi če potem ne nadaljujemo z izdelavo osebnega poslovnega modela, saj prinaša zavedanje o tem, kaj dejansko znamo in česa smo sposobni. Začenjamo se zavedati svojih kompetenc. Ampak, po tej ugotovitvi je najverjetneje, da bomo delo nadaljevali z oblikovanjem poslovnega modela.

Verjetno ste opazili, da je vse to tudi zelo dobra priprava na pisanje življenjepisa oz CV-a. In če smo že pri tem, je smiselno razmisliti tudi o tem, kaj smo poleg znanja pridobili ali izkazali tekom izobraževanja. Smo bili vztrajni? Smo iskali samo eno ali več rešitev? Smo zlahka navezovali stike? Smo delali samo tisto, kar nam je bilo naročeno, ali smo bili samoiniciativni in radovedni? Vse to nam lahko pomaga tudi sedaj in če se morda v čem nismo prepoznali, lahko to sedaj spremenimo, ker nam bo vsekakor koristilo. Verjetno se boste spomnili še marsičesa drugega.

Poleg formalnega izobraževanja je potrebno zabeležiti še vsa, na druge načine pridobljena znanja in kompetence.

 

Nekaj primerov

Ste v osnovni ali srednji šoli radi brali in pisali spise? Super, čeprav ste morda pozabili na to, ste najverjetne dober pripovedovalec zgodb, ki lahko drugim pomaga pri tem, na primer pri oblikovanju besedil. Ne glede na to, kaj je vaša dejanska izobrazba.

Da ne bo pomote: nič nimam proti formalnemu izobraževanju. Zmotno je le prepričanje, da bi »morali« delati le na področju, za katerega ste se izobraževali. To vas lahko privede v situacijo dolgotrajnega iskanja zaposlitve (ali nezadovoljstva z delovnim mestom, če ste zaposleni), kar ne koristi ne vam, ne vaši okolici.

Morda ste poznavalec preživetja v naravi. Ne glede na to, katero diplomo imate v žepu, se verjetno lahko ukvarjate s prirejanjem tečajev preživetja v naravi in morda vas čaka snemanje oddaj na to temo. Vi ste tisti, ki izbirate svojo pot.

Če že dolga leta ljubiteljsko kolesarite in ste sčasoma postali izvrsten poznavalec koles in kolesarjenja, vas  morda prav na tem področju čaka nova priložnost. Morda kolesarite prav zato, ker v svoji službi niste zadovoljni in si želite sprostitve. Boste še naprej plačevali ceno »varnosti« ali izbrali drugo pot?

Ste se že spomnili, kaj je tisto, kar velja za vas?

 

Za premislek

Ste dokončali določeno šolo? Super. Dokazali ste, da zmorete.

Ne dobite zaposlitve v svojem poklicu? Tudi to je v redu. Morda vas čaka nekaj boljšega. Nekaj, kar bi resnično radi počeli. Zato še enkrat: Ne omejujte se sami in bodite ves čas aktivni. Za začetek pa spoznajte, kaj vse znate in zmorete.

In še za vzpodbudo

Četudi morda niste dokončali šolanja, se kot vidite, svet ni podrl. Vseeno lahko ugotovite, kaj ste se naučili in kako lahko s tem pomagate drugim, svojim potencialnim strankam ali delodajalcem, če iščete zaposlitev. Prepoznajte vrednost v tem, kar imate, pa ste morda pozabili. In oblikujte svoj osebni poslovni model.

 

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

Morda vas zanima tudi delavnica za ustvarjanje zaposlitvenih ali podjetniških priložnosti.

kontaktni podatki
Show Buttons
Hide Buttons