Če v tem trenutku še ni vse tako v vašem življenju, kot mislite, da bi moralo biti, se vprašajte, kaj lahko ali kaj morate spremeniti. Nima smisla, da v coni udobja čakate na svoj »kick in the ass« in tarnate, kako vam je hudo. (Ja, cona udobja je lahko tudi to, da smo na primer brez denarja in se pritožujemo, ker nam je to stanje očitno všeč, sicer bi že kaj spremenili.)

Še manj pa ima smisel, da za »vse slabo« v svojem življenju krivite starše, vlado ali kogarkoli že. Spomnite se: v vsakem slabem je nekaj dobrega, samo odkriti morate kaj je to. To je vaša »notranja motivacija«, ki zdaj morda še čaka, da se spomnite nanjo. Vaš zaveznik v boju z »zunanjo motivacijo«, ki zna brcniti iznenada in prav močno. Tudi rek, da je vsak svoje sreče kovač vas lahko pri tem podpira. Morda je tudi čas, da se naučite kaj novega, na primer kaj o tem, kako si lahko pomagate z osebnim poslovnim modelom.

Moje življenje za kratkoročne cilje

Kot študent sem imel »značilen življenjski slog in navade«. Prepričan sem bil, da se bo podrl svet, če v petek (in soboto, seveda) ne bom prisoten v priljubljenem lokalu v domačem kraju. Do konca in naprej. Med tednom pa tudi v Ljubljani nisem skoparil z »družabnim življenjem«.

Za vse to sem seveda potreboval denar. Uganili ste: denar je šel za pivo in podobne priboljške. Moji cilji so bili izrazito kratkoročni, bolj kot ne na dnevni bazi. Delal sem preko študentskega servisa. Opravljanje vseh teh občasnih, danes bi rekli prekarnih del je seveda vplivalo na dolžino študija. Če marsikaj od tega na začetku študija niti ne bi rabil početi, ker sem denar bolj ali manj potreboval za »svoj življenjski slog«, pa je kasneje, ko sem tudi ali predvsem zaradi tega pavziral, to postalo nuja. Starši so namreč o mojem življenjskem slogu in navadah imeli precej drugačno mnenje od mojega. Takrat sem spoznal hude čase, ki so se »zlili«z obdobjem hiperinflacije in vztrajali še nekaj let po tem. Vsak dinar in kasneje tolar je bil krvavo prislužen. Interneta še ni bilo. Iskanje dela je bilo resnično težavno.

Samozaposlitev kot logična izbira

Ker je v vsakem slabem nekaj dobrega, je bilo takrat dobro to, da sem se zazrl vase, se pogledal v ogledalo, si rekel nekaj krepkih (kar ni za v javnost) in si določil cilje in rok za dokončanje študija. Skratka, potreboval sem dramilo in dobil sem ga v polni meri. Vse kar se mi je še donedavno zdelo nemogoče opraviti, se je zgodilo. Zakaj? Ker si preprosto nisem mogel dovoliti, da bom zaradi nemotiviranosti in lenobe obstal korak pred ciljem in do konca življenja delal slabo plačana dela.

Še preden sem diplomiral sem se odločil za samozaposlitev. Novomeško gradbeno podjetje Pionir, kjer bi najverjetneje »hodil v službo«, je bilo takrat v zatonu.  Samozaposlitev niti ni bila tako težka izbira, saj me je takrat privlačila energijska učinkovitost stavb, s čimer se v manjših birojih v tistih časih ne bi mogel ukvarjati, ker se lastnikom to takrat ni zdelo pomembno. Nekaj let sem delal energetske preglede stavb. Strokovno sem zadevo sicer obvladal, iz današnje perspektive pa vem, da sem bil precej »tanek« s podjetniškimi znanji. To je pomenilo manj strank, kot bi si želel. Danes je bistveno drugače in vsak, ki si želi, lahko veliko lažje pridobi vsaj osnovno razumevanje podjetništva in se pripravi na samozaposlitev, pa četudi je le ta bolj nuja kot izbira.

Kaj me je samozaposlitev naučila?

Predvsem to, da je to tek na daljše proge in da se učenje nikoli ne konča. Vedno se »kaj dogaja« in potrebno se je prilagajati. Kdor to učenje smatra kot prisilo, se za samozaposlitev najbrž le stežka odloči, kdor pa se zaveda, da mu ta znanja lahko koristijo tudi v »redni službi«, če si jo kasneje poišče, pa v tem lahko vidi tudi prednost. Naučila me je tudi, da plača »ne pade z neba«, pač pa jo je potrebno zaslužiti. Na začetku ponavadi zaslužek ni ravno obetaven, bolj kot ne za sproti. Bolj ko smo se pripravljeni učiti (tu gre predvsem za podjetniške veščine, ki jih v šoli običajno ne pridobimo) in naučeno izvajati v praksi, bolj se veča tudi zaslužek in s tem občutek varnosti. Roko na srce, v današnjem času tudi v “rednih službah” občutek varnosti ni ravno velik, mar ne? Torej je tudi iz tega vidika koristno vsaj nekaj malega vedeti o podjetništvu.

A pomembna je tudi druga plat: samozaposlitev se pač šteje v delovno dobo, čas, ki ga prebijemo v čakanju na zaposlitev pa ne. Čas teče in ne moremo ga vrniti, lahko pa ga nehamo zapravljati. Kako se bomo odločili pa je seveda naša izbira. Samozaposlitev me je naučila tudi, da je vedno možna tudi druga izbira.

Če smo odprti za spremembe, se lahko zgodi marsikaj

Ob ustrezni priložnosti sem se zanjo odločil tudi sam in samozaposlitev zamenjal za »redno službo« (ja, nekateri še vedno mislijo, da samozaposlitev to ni), ki pa tudi ni bila »doživljenjska«, saj sem si kasneje našel še boljšo, ki mi je omogočila delo v mednarodnem okolju. Prav ta zaposlitev me je preko enega izmed mednarodnih projektov zopet vrnila na področje podjetništva, natančneje oblikovanje poslovnih modelov. Od tu do oblikovanja osebnih poslovnih modelov, s čimer se zdaj tudi ukvarjam pa je bil seveda logičen korak. S tem znanjem želim pomagati vsem, ki se odločate ali so ste že odločili za samozaposlitev, da boste pri tem tako uspešni, kot si želite. Če še ne veste, kaj je osebni poslovni model in kako vam lahko koristi, je morda zdaj čas, da to spoznate.

Kako vam osebni poslovni model lahko koristi?

Če iščete (prvo ali novo) zaposlitev, lahko s pomočjo oblikovanja svojega osebnega poslovnega modela prepoznate svoje potenciale, ki ste jih morda prej spregledali in jih povežete s potrebami podjetja ali organizacije, kjer se želite zaposliti. To pomeni, da več ne iščete »kakršnokoli delo« pač pa točno tisto, ki ga boste najbolje opravljali in s tem tudi podjetju prispevali največ, kar lahko. Če veste, kaj to je, imate v rokah aduta v primerjavi z ostalimi, ki se osredotočajo le na svojo izobrazbo in podobno. Osebni poslovni model vam omogoča, da vidite širšo sliko in vaše mesto v njej.

Če ste samozaposleni, vam ta širša slika vašega delovanja lahko (ponavadi) odkrije detajle, ki ste jih lahko spregledali ali možnosti, o katerih doslej sploh niste razmišljali. Z znanjem oblikovanja osebnega poslovnega modela lahko dobite močno prednost pri iskanju zaposlitve, v primeru samozaposlitve pa vam na novo odkrite možnosti in s tem povezani prihodki pomagajo okrepiti občutek varnosti, da lahko še vedno počnete to, kar želite, ste samostojni in s pomočjo svojega dela dostojno živite.

 

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

Več v zvezi z oblikovanjem osebnih poslovnih modelov se lahko naučite na delavniciUdeležba na delavnici je poleg tega, da vam omogoči pridobitev novih znanj, smiselna tudi zato, ker je priložnost za mreženje in povezovanje. Morda vam bo prav kdo izmed znancev z delavnice pomagal odpreti nova vrata ali postal vaš poslovni partner.

Show Buttons
Hide Buttons