Kako  poslovni modeli omogočajo boljše delovanje društev?

Vodenje društev ali zavodov je podobno vodenju drugih organizacij. Četudi se z dejavnostjo ukvarjate zgolj ljubiteljsko, potrebujete določena sredstva za svoje delovanje. Prav tako je smiselno, da veste, kdo so vaše stranke, kaj jim nudite, kako jim lahko pomagate ali kako lahko one pomagajo vam. Predvsem pa morate vedeti, katero vrednost jim s svojim delovanjem nudite. Od tega je odvisna tudi uspešnost vašega delovanja. Vedeti morate tudi, kako lahko pridobite svoj krog strank (torej tistih, ki jih zanima vaše delovanje), kakšne odnose želite imeti z njimi (na primer enkratne, dolgoročne) in kako te odnose vzdrževati. Na osnovi tega boste lahko ocenili, kako boste za svoje delovanje pridobili vire prihodkov. Društva so v osnovi sicer nepridobitne organizacije, vendar to ne pomeni, da lahko delujejo brez kakršnihkoli prihodkov, četudi so potrebe po tem minimalne.

Kaj je še pomembno?

Pomembno je tudi, da veste,  kateri so ključni viri, ki jih potrebujete za izvajanje dejavnosti,katere ključne aktivnosti je potrebno izvajati, kdo so (lahko) vaši ključni partnerji in katere vrste stroškov imate s svojim delovanjem. V bistvu je smiselno, da se naučite osnov  jezika oblikovanja poslovnih modelov.

Kaj še omogočajo poslovni modeli za društva?

Mnoga društva že sedaj izvajajo svojo dejavnost v meri, ki bistveno presega zgolj ljubiteljsko delovanje in  imajo potencial za ustvarjanje zaposlitvenih priložnosti. Z razumevanjem pojmov oblikovanja poslovnih modelov si boste morda (če boste to želeli) lahko ustvarili pogoje za zaposlitev v vašem društvu, vsekakor pa olajšali delovanje.

Ker društva za pridobivanje finančnih sredstev za svoje delovanje velikokrat kandidirajo na razpisih s prijavami projektov, poznavanje poslovnega modela društva lahko izboljša možnost uspešnosti prijav.

Vesna Hrovat, direktorica Zavoda Otok: izkušnja z delavnice

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

V kolikor vas zanima več informacij, me kontaktirajte ali se prijavite na novice in sledite novostim na spletni strani. Seveda pa lahko storite oboje.

Če želite brezplačno predstaviti vaš poslovni model ali vašo edinstveno ponudbo vrednosti (in s tem tudi vaše društvo), me kontaktirajte za podrobnosti.

kontaktni podatki
Show Buttons
Hide Buttons