Kaj pravzaprav je »osebni poslovni model«?

Osebni poslovni model predstavlja način, kako lahko delamo tisto, kar želimo in ob tem ustvarjamo vrednost za svoje stranke in s tem služimo denar. Izdelamo ga s pomočjo orodja za oblikovanje poslovnih modelov, ki ga bom predstavil v nadaljevanju.

Čeprav se morda sliši zaleteno gre v bistvu za to, da enostavno in pregledno opišemo svojo dejavnost. To je lahko dejavnost, ki jo želimo opravljati ali jo že opravljamo in pod to slednje lahko uvrstimo tudi zaposlitev. V tem primeru so pač naše stranke nadrejeni, sodelavci, poslovni partnerji in stranke podjetja v katerem smo zaposleni ali se želimo zaposliti. Lahko pa je tudi delovno mesto, ki si ga želimo.

Zakaj naj bi vsakdo izdelal svoj poslovni model?

S poznavanjem svojega poslovnega modela si lahko izboljšamo možnosti za zaposlitev ali samozaposlitev, ali, če že opravljamo dejavnost, le to uspešneje opravljamo. V mislih imam načrtovanje svoje kariere. Izraz kariera ima morda marsikomu negativen prizvok, vendar ga ne gre zamenjevati s karierizmom. Karieristi so vedno bili in bodo in nima smisla, da se ukvarjamo z njimi. Pomembna je naša lastna kariera oz. karierna pot, torej kje se vidimo in kako lahko s svojim znanjem pomagamo ustvarjati boljšo družbo. Zaposlenim  osebni poslovni model pomaga razumeti njihovo vlogo v podjetju ali organizaciji. Na podoben način si z njim lahko pomagajo na primer ustvarjalci na področju kulture, športa, samostojni novinarji, v širšem smislu pa vsi ki so samozaposleni

Kako se lotimo izdelave osebnega poslovnega modela?

Pri izdelavi oz. oblikovanju svojega poslovnega modela lahko uporabimo določena orodja. Eno izmed takšnih orodij je »Business Model You Canvas«. Prvi ga je v svoji knjigi »Business Model You« predstavil Tim Clark, osebni trener in učitelj podjetništva iz ZDA. Slovenski prevod izraza »Canvas« je »platno«. Ker ni ravno posrečen in je lahko za nepoznavalca tudi zavajujoč, bom raje uporabljal izraz »kanvas«.

Ko se s pomočjo kanvasa lotimo izdelave poslovnega modela, odkrivamo svoja znanja, kompetence in potenciale ter iščemo načine, kako z njimi lahko pomagamo svojim strankam.

Več o osebnem poslovnem modelu.

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

Več v zvezi z oblikovanjem osebnih poslovnih modelov se lahko naučite na delavniciUdeležba na delavnici je poleg tega, da vam omogoči pridobitev novih znanj, smiselna tudi zato, ker je priložnost za mreženje in povezovanje. Morda vam bo prav kdo izmed znancev z delavnice pomagal odpreti nova vrata ali postal vaš poslovni partner.

 

Sorodni prispevki:

Kaj nam omogoča orodje za oblikovanje osebnih poslovnih modelov?

Prvič slišite, da ste podjetniki?

 

Če želite brezplačno predstaviti vaš poslovni model ali vašo edinstveno ponudbo vrednosti (in s tem tudi vašo dejavnost), me kontaktirajte za podrobnosti.

kontaktni podatki
Show Buttons
Hide Buttons