Zakaj ste tu? 

Morda se kdo izmed vas, ki to berete, sprašuje, kakšno povezavo ima s poslovnimi modeli. Naj razložim: če poznamo svoj namen, vemo, kaj bi res radi počeli. Ko to vemo, nam poslovni model oz. oblikovanje poslovnih modelov lahko pomaga, da smo pri tem še boljši in uspešnejši.

Ocenite svojo sedanjo pozicijo

Najprej je potrebno definirati svojo sedanjo pozicijo. Vedeti morate, kje ste. Pomagate si lahko tako, da se vprašate: »Kako bi popoln neznanec opisal moje življenje, brez, da bi vedel, kdo sem? Zakaj sem tu, kjer sem? »

Naj vam pomagam: nahajte se točno tam,kjer je vaše mesto v sedanjem trenutku na podlagi vaših predhodnih odločitev. Tako je: vaših predhodnih odločitev. Odločitve so ponavadi v povezavi s prepričanji. Lahko se zgodi, da se nam na poti zaradi lastnih odločitev pojavijo ovire. Mimogrede: največje ovire si ponavadi postavljamo sami.

Ne dovolite si, da boljša prihodnost čaka na vas

To pomeni, da si lahko kreirate boljšo prihodnost, če s sedanjostjo niste zadovoljni. Še enkrat: to o čemer razmišljate in kar počnete prav sedaj, vpliva na to, kakšna bo vaša prihodnost. Zelo preprosto. Če ne počnete nič, kar bi lahko spremenilo sedanjost, s katero morda niste zadovoljni, bo prihodnost enaka sedanjosti, vi pa najbrž še bolj nezadovoljni. Nekateri se potem spomnijo na državo, šefa, zoprne sodelavce, starše in še koga, ter jim pripišejo vzroke za svojo nesrečo. Torej, postavijo se v vlogo žrtve, ki čemi v varni, pa čeprav zoprni coni udobja. Kot taka, »žrtev« pričakuje spremembo vseh drugih, le nase pozabi. Ponavadi je takšna »žrtev« tudi zelo prepričana v »svoj prav«.

To lahko traja kar precej časa. V to past se prav rada ujamejo tudi podjetja (»kriza je kriva«, »vlada je kriva«,…itd).  Oboji, tako posamezniki, kot podjetja, morajo najprej spoznati, da si svojo usodo v prvi meri krojijo sami. Ko to spoznajo in spremenijo način delovanja v sedanjosti, si lahko v prihodnosti obetajo boljše čase. Potrebno je prepoznati svoja prepričanja in ustrezno ukrepati!

Kako lahko ocenite svojo sedanjo pozicijo

Na osebni in profesionalni ravni ocenite:

 • premoženje in sredstva, ki jih posedujete,
 • spretnosti, znanja, veščine in kompetence, ki jih imate,
 • svoje prednosti,
 • svoje omejitve,
 • vaše povezave (s kom vse ste povezani)
 • vaše dosežke in kako ter kdaj ste jih dosegli,
 • tudi tisto, kar ste želeli, pa niste dosegli (in zakaj ne),
 • vaše zmage in
 • vaše poraze.

 

Odgovorite si še na naslednja vprašanja:

 • Obstajata morda vzorec zmag in vzorec porazov?
 • Kje sem bil delno uspešen ali uspešna?
 • Imajo moji porazi morda kaj skupnega?

 

Ko veste, kje stojite, osprejmite to situacijo

Zavedajte se, da ste le vi odgovorni za vse dobro in vse slabo v vašem življenju. To so bile vaše odločitve in ne »božja volja, univerzum, starši, šef, država in tako dalje, kar se morda v tem trenutku še spomnite.

Ko to spoznate, se znebite izgovorov.  Vašemu umu se bodo odprle nove priložnosti. Naučite se kaj iz svojih napak in porazov in iščite nove priložnosti. In še nekaj: samospoznavanje je proces, kateremu morate nameniti določen čas, če si želite sprememb. Spremembe se ne bodo zgodile čez noč. Zagotovo pa se ne bodo zgodile nikoli, če s tem niste pripravljeni začeti.

 

Ko veš kdo si in kje si, lahko določiš, kam bi rad šel in kaj bi rad postal

Najprej je potrebno spoznati sebe (ali vsaj bolje poznati sebe). Tu, posebej za iskalce zaposlitve ali tiste, ki s svojim trenutnim položajem v podjetju niso zadovoljni, velja, da je smiselno preveriti tudi prepričanja v zvezi s podjetništvom, denarjem, odnosom do uspešnih ljudi in podobno. Spomnite se Upanišad, ki pravijo, da misli (prepričanja) postanejo naša usoda.

Vzemite si čas in potujte po svoji življenjski liniji in se skušajte spomniti prav vsega, kar vam lahko koristi. Spomnite se tudi svojih neuspehov. Če boste ob spominjanju na neuspehe še vedno krivili druge, morda še ni pravi čas za oblikovanje osebnega poslovnega modela in se raje posvetite svoji osebni rasti.

Če pa doživite preblisk in ugotovite, kaj so vas neuspehi učili (in sedaj naučili), ste na dobri poti.

 

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

 

Podobna tematika: Vaši talenti – jih poznate?

Morda vas zanima tudi, kaj je osebni poslovni model.

kontaktni podatki
Show Buttons
Hide Buttons