Ker ste ravnokar zastrigli z ušesi in privzdignili obrv, češ kaj bi zdaj tale tu rad povedal, bom kasneje pojasnil, da lahko plačilo dobimo v različnih oblikah.

V naslovu sem omenil prostovoljno delo, zato si najprej nalijmo čistega vina: tu denarja ne bo oziroma ga bo malo in to ni namen mojega pisanja. Vseeno pa je dobro vedeti, da kot prostovoljci lahko uveljavljate pravico do povrnitve določenih stroškov, če ste z organizacijo, kjer opravljate prostovoljna dela tako dogovorjeni. To so potni stroški, prehrana ter stroški nastanitve in stroški nadomestila za uporabo lastnih sredstev. Posebej velja omeniti še stroške, ki pripadajo prostovoljcem, ki so napoteni na prostovoljno delo v tujino. Več o tem vam lahko povedo v organizaciji, kjer opravljate ali nameravate opravljati prostovoljno delo.

Kaj pa druge oblike plačil?

Če se na prostovoljno delo ustrezno pripravite in ga, poleg humanitarnih ali kakršnih koli že vzgibov opravljate vsaj deloma tudi zase, za pridobivanje izkušenj na primer, lahko dobite »plačilo« v obliki referenc, priporočil, novih poznanstev in še česa. Na stvar je potrebno gledati malce bolj dolgoročno, predvsem pa je zelo koristno, da si te oblike plačil zapomnite in se zanje na koncu dogovorite oz. vljudno prosite zanje, kakor vam je pač lažje. Koristila vam bodo kasneje, ko boste na primer iskali zaposlitev ali se odločali za podjetništvo.

Reference in neformalno pridobljena znanja, ki jih boste ob prostovoljnem delu pridobili, lahko vpisujete v Nefiks (»neformalni indeks«). Verjetno ga že poznate. Na ta znanja se boste lahko kasneje spomnili, ko boste oblikovali svoj osebni poslovni model ali pisali CV.

Kako najlažje pridobimo priporočila?

Ponavadi jih dobimo, če svoje delo kakovostno in vestno opravimo. Predlagam vam, da si čimprej ustvarite svoj profil na Linkedin-u, kajti priporočila se najlažje vpišejo prav tam. Če ga še nimate, si ga čim prej ustvarite. Če se vam zdi, da še nimate kaj dosti za napisati o sebi naj vas to ne moti. Vsak (in tudi jaz) je bil nekoč na začetku. Sicer pa se Linkedin profil ustvarja in s časom dopolnjuje oz. spreminja. Poleg tega na začetku preprosto ne morete »vedeti vsega«. Brez panike. Se boste že sproti učili in ga pilili do popolnosti. Kako torej pridobite »priporočilo«?

Ko se prijavite v Linkedin, v iskalno okence vpišite ime osebe, od katere želite dobiti priporočilo. To naredite v iskalni vrstici, ki izgleda tako:

Vpišete torej ime in priimek osebe in kliknete na znak za lupo na desni strani iskalnega okenca. Ta »klik« vas vodi do profila te osebe (ta oseba sem za potrebe tega prispevka jaz 😉 )

Primer za Linkedin profil

Na profilu osebe poiščete “tri pikice”:

Nahajajo se  desno od imena osebe. Ko kliknete nanje, se odpre novo okence:

Linkedin prošnja za priporočilo

V nadaljevanju kliknete na »Request a recommendation« in odpre se vam novo okence. Če bi na primer želeli priporočilo od osebe z imenom Vladimir, bi to izgledalo tako:

Linkedin kako dobiti priporočilo

V nadaljevanju morate izbrati povezavo z osebo (»Select relationship«) in vašo »pozicijo« v tistem času. Med povezavami z osebo lahko izbirate med naslednjimi možnostmi:

Linkedin priporočilo - povezava z osebo

Vi boste izbrali na primer »Vladimir (ali kdorkoli že, ki ga prosite za priporočilo) managed you directly«.

Izbrati morate še »Select your position at the time«. Če še nikoli niste bili zaposleni, se vam kot pozicija pojavi lahko samo »Student at …..«. Za potrebe priporočila v zvezi s prostovoljnim delom to ne bo v redu (lahko pa vam seveda koristi, če ste se pri katerem predmetu med študijem še posebej trudili in za priporočilo vprašate profesorja ali profesorico). Zato si ustvarite »navidezno delovno mesto«, na primer »volunteer«. To »delovno mesto« lahko pustite odprto tudi kasneje, ko ste že zaposleni, a s tem se vsaj zdaj ni potrebno preveč obremenjevati.

Ko torej izberete povezavo z osebo in svojo pozicijo, kliknite na »next«. Odprlo se vam bo novo okence, v katerega vpišete, kaj si želite. Sledi še klik na »Send«, potem pa je najbolje, da na vse skupaj pozabite in se pustite prijetno presenetiti. Zadeva bo še lažja, če vi ne boste presenetili oseb, od katerih želite priporočila in jim vse skupaj že pred tem omenili oz. jih vprašali, če to lahko in če sploh želijo storiti. Če bodo »za stvar«, jim samo omenite, da jim boste »prošnjo« poslali preko LinkedIna.

Nekje na začetku smo omenili še nova poznanstva. Kaj bi lahko počeli s tem, pa najbrž že veste.

Začnite takoj!

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim. Lahko se tudi pridružite na Facebook-u in všečkate stran Moj poslovni model ali sledite objavam na Twittru.  

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

 

Show Buttons
Hide Buttons