Včeraj (10. junija 2017) se je od nogometne kariere poslovil še en legendarni igralec slovenskega nogometa, Milivoje Novakovič. V dresu slovenske reprezentance je proti reprezentanci Malte odigral zadnjo tekmo svoje bogate nogometne kariere. Na njej se je poslovil s svojim 32. zadetkom za reprezentanco, za katero je odigral 80 tekem.

Kaj nas torej lahko nauči Milivoje Novakovič?

Zaupanje vase

Svojo nogometno pot je začel v mlajših selekcijah ljubljanske Olimpije. Bil je najboljši strelec, a priložnosti v članski vrsti ni dobil. Po mnenju tistih, ki so takrat o tem odločali, naj bi bil neperspektiven.

Načelnost

Mnogo kasneje, ko je že bil nogometna zvezda, je v nekem intervjuju dejal, da so od njega takrat za igranje v članski vrsti Olimpije zahtevali denar. Odločil se je, da se bo svojo nogometno pot nadaljeval tam, kjer bo njegovo nogometno znanje cenjeno.

Potrpežljivost

Star komaj devetnajst let je odšel v tujino, v sosednjo Avstrijo. Njegov nov klub je bil Klopeinersee, ki je takrat tekmoval v peti ligi. Morda bi lahko s prestopom tudi počakal na boljšo ponudbo. Morda bi si nekdo v podobni situaciji, kot je bil takrat Milivoje Novaković, mislil, da je predober za koroško »vaško« ligo.  Tega ne bomo nikoli izvedeli, a izkazalo se je, da je bila njegova odločitev pravilna. To se je zgodilo leta 1998. Če želimo naprej, moramo kdaj pa kdaj stopiti tudi nazaj, sicer lahko ostanemo na mestu. Po nekaj letih igranja v nižje-ligaških moštvih Avstrije je leta 2004 prvič zaigral v avstrijski zvezni ligi in samo slutimo lahko, kaj bi se dogajalo, če ga tisto leto ne bi zaustavila poškodba.

Prilagodljivost

Ne Avstrija ne Bolgarija, kjer je zaigral v sezoni 2005/06 v moštvu Litex iz Loveča v bolgarski prvi ligi, nista ravno znani kot nogometni velesili. Sanje mnogih mladih nogometašev so zaigrati v nemški »Bundesligi«, italijanski »Serie A«, angleški »Premier League« ali »Primera division« v Španiji. Tudi tokrat se je izkazalo, da je bila njegova odločitev pravilna. Če si dober v tem kar delaš, slej kot prej dobiš še boljšo priložnost.

Vztrajnost

Osem let je bilo potrebnih, da je »neperspektivni« Milivoje Novakovič po odhodu iz Olimpije prestopil v nemški Köln, njegova takratna cena pa je bila 1,5 milijona Evrov. To se je zgodilo avgusta leta 2006, malo pred tem (28. 02. 2006) pa je prvič zaigral tudi za slovensko člansko reprezentanco. Priložnost mu je ponudil Brane Oblak, še eden izmed slovenskih nogometnih legend, ki je pet let igral v sloviti Bundesligi, nazadnje pri Bayernu iz Muenchna, s katerim je v svoji zadnji sezoni v Nemčiji (1979/80) postal tudi nemški državni prvak. Milivoje Novakovič je v svoji krstni sezoni v Nemčiji za Köln dosegel 10 golov v 25. tekmah, v naslednji pa na 33 tekmah kar 20 golov. To je bil njegov prispevek, da se je Köln uvrstil v elitno »Bundesligo«, v kateri je bil v vseh naslednjih sezonah prvi strelec tega moštva. V 108 tekmah je dosegel 44 golov. Köln je moral zapustiti po sezoni 2011/12, ko so vodilni v moštvu sklenili, da bodo zmanjšali proračun in naslednjo sezono igrali v drugi ligi.

Mirnost in sprejemanje situacije

Njegova cena je bila za njih previsoka, zato je kot posojeni igralec nadaljeval na Japonskem, v moštvu Omiya Ardija. Milivoje Novakovič je bil na Japonskem do decembra 2012, ko se je iztekla pogodba o posoji. Vrnil se je v Köln in nadaljeval z individualnimi treningi. Konec januarja 2013 je bila pogodba o posoji znova podaljšana, tokrat do konca leta 2013. Naslednje leto je podpisal dvoletno pogodbo z japonskim moštvom Shimizu S Pulse.

Svoboda izbire

V Slovenijo se je vrnil leta 2016, ko je prestopil k »večnemu tekmecu« Olimpije, v NK Maribor, kjer je tudi sklenil svojo klubsko nogometno pot. Mnogi navijači Olimpije so bili takrat ogorčeni, češ, da jih je »izdal«. Kako te lahko izda nekdo, ki se mu odrečeš in se po 18 letih vrne v domovino? Nekdo, ki je moral za svoj uspeh garati sam in nemalokrat sprejeti »težke« odločitve?

Sprejemanje odločitev in določanje prioritet

O sprejemanju odločitev je bilo tudi med vrsticami že veliko povedanega. Odločitve so povezane s prioritetami. Neredko se moramo tako kot Milivoje odločati med kariero in družino. Odločil se je za slednjo in na tekmi proti Malti po podaji Josipa Iličića, še enega mojstra nogometa, dosegel svoj zadnji gol kariere.

Kaj pa nas lahko nauči Josip Iličić?

Nesebičnost

Kljub temu, da je bil v priložnosti sam doseči svoj drugi zadetek na tekmi, je z nesebično podajo pokazal, da je tudi sam velik človek in Milivoju Novakoviču s tem omogočil slovo, ki si ga je zaslužil. Res je, da je moral Novakovič po podaji še doseči gol a najbrž Josip Iličić ni dvomil, da bo to zmogel.

Povsem drugače je na tekmi med Norveško in Češko odreagiral norveški napadalec Tarik Elyounoussi. V protinapadu s še enim igralcem, ko sta prebila obrambno vrsto Češke in bila sama pred vratarjem, se ni odločil za podajo (to bi bila bistveno boljša izbira), pač pa je želel zaključiti sam. Njegov strel je češki vratar ubranil, Norveška pa je izgubila priložnost za zmago.

 

Kaj nas lahko naučijo ostali igralci?

Borbenost in požrtvovalnost

Brez reakcije Nejca Skubica, ki je preprečil napad Maltežanov in s tem omogočil priložnost Iličiću in Novakoviču … bi se pač zgodilo nekaj drugega. Mogoče bi Maltežani dali gol, a to so samo ugibanja. Nogomet je ekipni šport. Tudi podjetništvo deluje po podobnih principih. Podjetniki moramo, če želimo uspeti, »igrati po teh pravilih«. V naši ekipi so zaposleni (če jih imamo), zunanji partnerji in naše stranke, s katerimi sodelujemo za skupni uspeh. Povsem enako pa je, če smo sami zaposleni (namesto zaposlenih so v ekipi sodelavci). V obeh primerih pa, če gledamo le nase, ima lahko zaradi tega »naše moštvo« slabe rezultate, posledice pa občutimo tudi sami.

Če imate tudi vi sami dodaten predlog o tem, kaj nas lahko nauči Milivoje Novakovič, ga lahko napišete v komentar. 

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, vas prosim, da ga delite svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. Podobne vsebine lahko najdete tudi na FB strani Moj poslovni model. Objavam lahko sledite tudi preko Twittra.

 

Show Buttons
Hide Buttons