No, pa smo prišli do konca »trilogije o pomembnih spretnostih, sposobnostih in kompetencah«, na katere radi pozabljamo, ko iščemo izgovore.

Omenili smo že spretnost prilagajanja, komuniciranja, učinkovitega predstavljanja, navduševanja, sposobnost (hitrega) sprejemanja odločitev, sposobnost pogajanja, sposobnost prevzemanja tveganja, odpornost, vztrajnost in empatijo.

Pred nami je še zadnjih, »veličastnih« pet. (To seveda ne pomeni, da kaj drugega ni možno. Seveda je. Če je za vas pomembno še kaj drugega, si pač naredite še svoj seznam. Dam vam 5 minut časa, potem pa nadaljujte z branjem.)

Iznajdljivost

na začetku smo omenili, da je pomembno, da se znamo prilagajati zaradi vseh sprememb, ki se dogajajo. Na vplive taistih sprememb lahko reagiramo tako, da skušamo z viri, ki jih imamo, poiskati ustrezne rešitve in »probleme« pretvoriti v priložnosti. (»Ni takšnega problema, ki ne bi imel darila zate.« Richard Bach)

Sposobnost povezovanja ali mreženja

O tem bi se dalo veliko napisati. Kdor se tega resno loti, ve, da gre tudi za načrten proces. Sam sem mnenja, da je smiselno izkoristiti vse možnosti, ki se nam ponujajo. Od LInkedIna in drugih omrežij, do konferenc, delavnic, predstavitev in tako dalje. Pri tem smo mi sami lahko tisti, ki osebam v našem omrežju prvi pomagamo bodisi s posredovanjem informacij, kontaktov ali preprosto z delitvijo njihovih sporočil na socialnih omrežjih ali kako drugače (če se z njimi seveda strinjamo). Kot kjerkoli drugje: z aktivnostjo boste dosegli tudi rezultate. Predlog: z mano se lahko povežete:

na LinkedInu, Facebooku ali Twittru

Finančna pismenost

To bi pravzaprav moralo biti prvo, kar bi se naučili, se mi pa zdi, da je marsikomu zadnje. Najprej se je potrebno naučiti razumeti denar in kako z njim razpolagati. Spoznati in razumeti vse stroške in jih čim bolj racionalizirati. Spoznati in razumeti možnosti za varčevanja in investiranja in seveda razumeti vrste zavarovanj in ustrezna tudi izbrati. Nekaterim se z vsem tem ne da ukvarjati in raje godrnjajo da imajo premajhno plačo. Priročen izgovor zakaj še ni čas, da bi se kaj od tega lotili je, »da še nimajo dovolj denarja« in da zaradi tega še ne morejo začeti varčevati. Kot, da se varčevanje ali vodenje lastnega knjigovodstva začne takrat, ko imaš milijon Evrov na računu.

Sposobnost ohranjati radovednost in navdušenje

To sposobnost boste sebi najlažje dokazali s tem, če boste o čem naštetem poiskali dodatne informacije. »Stric Google ve vse«, ampak vseeno vam ne bo nič povedal, če ga ne boste vprašali. Če ste zaposleni in podjetnik, je na tem področju zelo nevarna past, ki se ji reče rutina (»tako delamo od nekdaj«).

Izkušnje

Na koncu nam ostanejo izkušnje. So posledica vsega, kar se nam v življenju dogaja, če se seveda iz tega kaj naučimo, predvsem pa razumemo, zakaj se nam sploh dogaja.

(Če ste ta prispevek slučajno našli, je tu povezava do prvega dela.)

Morda vas zanima tudi kako vam lahko koristi osebni poslovni model.

Show Buttons
Hide Buttons