V prejšnjem prispevku smo se spraševali, kaj bi lahko bila past, v katero se ujame marsikdo, ki išče zaslužek na internetu. Tej pasti se seveda želimo izogniti. Ker pa smo začeli s prispodobo jadranja, s katero smo želeli opisati značilnosti podjetništva, bomo v tem stilu tudi nadaljevali. Vabljeni k branju prispevka, ki ga je napisal Gorazd Svete.

“Z zanimanjem za jadranje se nisem rodil, torej nisem rojeni talent. Pravzaprav sem za možnost jadranja zvedel čisto slučajno, v svojih dokaj poznih letih. Spoznal sem, da je to zame nova, zanimiva možnost za preživljanje dopusta. Vendar pa se mi je zdelo vse tako zelo težko. Po enem tednu na jadrnici, sem si namreč zapomnil tri jadralske izraze in nič več. Zdelo se mi je, da tega nikoli ne bom zmogel početi sam. Ker pa je postajala želja vsak dan močnejša, sem začel iskati informacije o jadranju na internetu in v knjigah. Pa saj veste, brez prakse ne gre, zato sem izkoristil vsako priložnost, da sem se pridružil kakšni jadralski skupini na križarjenjih ali regatah, kjer sem se ogromno naučil. Pa kljub temu sem se odločil in se prijavil še na jadralski tečaj v Piranu. Seveda sem med tem naredil tudi vse izpite, ki so potrebni za samostojno plovbo po morju. Čeprav se še vedno udeležujem klubskih križarjenj in regat, kjer se na veliko izmenjujejo izkušnje, pa mi je v največji užitek in veselje samostojno družinsko križarjenje, sidranje  v otoških zalivih s sanjsko čudovito vodo, kjer vladata mir in tišina.”

Tudi v poslu lahko odkrijete zanimiva področja šele potem, ko jih spoznate. Ni nujno, da imate talent, ni nujno, da imate pravo izobrazbo, niso pomembna niti vaša leta. Bistveno je, da ste se pripravljeni učiti in za svoj posel nekaj narediti. Zaslužek pa vam bo lahko omogočil, da boste živeli svoje sanje. In zaslužek na internetu je te vrste, da vam zaradi narave dela omogoča marsikaj. To delo lahko namreč opravljate kadar koli od kjer koli. Da, tudi na jadrnici.

“Za to, da dosežem svoje sanje potrebujem najprej jadrnico. Možnost je bodisi nakup lastne, bodisi najem. Trenutno mi bolj odgovarjajo različne možnosti najema.”

Tudi za delo na internetu potrebujete nekaj orodij. So pa ta orodja bistveno cenejša od nakupa ali najema jadrnice. Pravzaprav je investicija v internetna orodja marginalno nizka. Osnovna orodja (spletno stran in listo potencialnih strank) lahko, oziroma je celo priporočljivo, naredite kar sami. Računalnik in internet pa tako ali tako že imate, kaj ne? Za izhodišče pri postavitvi spletne strani in liste potencialnih strank lahko vzamete TOLE. Že uporaba teh orodij in njihovo promoviranje pa vam lahko tudi že prinese zaslužek na internetu.

“Pred jadralskim potovanjem vedno naredim načrt, kje bom plul, katere kraje bom obiskal in to časovno uskladim. Poskrbim za potrebščine, ki jih bom potreboval. Pripravim primerna oblačila, opremo za potapljanje, morebiti tudi ribiški pribor, nekaj orodij, ki jih bom morda potreboval, pa vem da je na charterskih jadrnicah včasih z njimi problem.”

Tudi posla ne boste mogli peljati, če ne veste kam greste, kaj je vaš cilj. Ti cilji morajo biti merljivi. Vedeti morate koliko hočete zaslužiti in v kakšnem časovnem obdobju hočete do tega priti. Potem boste natanko vedeli, koliko morate za uresničitev teh ciljev delati vsak dan. Cilji naj bodo visoki, vendar čimbolj realni. Dlje kot boste v tem poslu, bolj boste vedeli, kaj vse še potrebujete za opravljanje tega dela, da boste imeli zaslužek na internetu.

“Med dopustom naredim načrt plovbe za vsak dan posebej. Kje bom plul, kje bom pristal. Ta načrt naredim sproti, saj je odvisen tudi od trenutnih vremenskih razmer in napovedi, osebnega počutja in morebitne potrebe po nabavi hrane in pijače.”

Seznam dnevnih opravil je skoraj nujnost za kvalitetno opravljanje dela. Na vrhu seznama naj bosta vsaj dve opravili, ki sta izredno pomembni za vaš posel. Ostale si zapišite pod njiju. To naj bo tudi vrstni red izvedbe. Najpomembnejše naredite najprej. Vse mogoče motnje, e-mail sporočila, Facebook, telefon, lastna „lenoba“, lahko bistveno upočasnijo naše delo in zmanjšajo zaslužek na internetu in tako odmaknejo doseganje lastnega cilja.

“Med plovbo stalno preverjam smer, prepluto razdaljo ali razdaljo do cilja. Ta dva podatka mi povesta, kje natanko se nahajam, ali so na moji plovni poti kakšne nevarnosti, ki jih moram zaobiti. Prav tako preverjam vremenske razmere. Stalno opazujem pravilnost nastavitve jader in jo po potrebi spremenim. Iz navigacijskih materialov se seznanim z mestom pristanka in kakšne postopke bo potrebno izvesti. O tem se pogovorimo s preostalo posadko in razdelimo naloge.”

Tudi pri poslu morate vedno vedeti, kakšna je vaša že prehojena pot in v kateri smeri boste nadaljevali. Kaj delate dobro in kaj lahko še popravite.  Aktivnosti, ki so potrebne za zaslužek na internetu je treba zaradi hitrih sprememb današnjega časa stalno prilagajati razmeram. Če vam manjka informacij ali znanja jih poiščite in se podučite.

“Če vam je med branjem tega prispevka padla na misel še kakšna primerjava, ste se verjetno prepričali, da podobnosti in neke zakonitosti dejansko obstajajo. Tako ste se zdaj pripravljeni izogniti tisti, morda največji pasti, ki jo obljubljajo najrazličnejši ponudniki za zaslužek na internetu, v katero se ujame večina ljudi.”

“Za vas pa sem pripravil tudi krajšo in brezplačno video serijo, v kateri sem razložil, kako boste postavili osnove za svoj internetni posel čim prej in s čim manjšimi stroški. To brezplačno video serijo lahko dobite TUKAJ.”

Milijoni ljudi že delajo na internetu, veliko njih so od začetnikov postali mojstri. Poznate kakšen razlog, zakaj ne bi našli zaslužek na internetu tudi vi?

Gorazd Svete

Za zaslužek na internetu je potreben namen in znanje
Zaslužek na internetu v treh korakih
Show Buttons
Hide Buttons