Kdor je že kdajkoli gobaril, ve od česa vse je odvisna gobarska sreča. Zdaj pa lepo po vrsti pojasnimo primerjavo v naslovu.

V času suše gob pač ponavadi ni

Ker gobe ponavadi nabiramo ker bi jih radi jedli, je prav, da v sušnem obdobju glede prehranjevanja pomislimo na kaj drugega, da pač ne bomo lačni.

Če nimamo službe in če podjetja na splošno malo zaposlujejo (»sušno obdobje«) je smiselno, da se znajdemo drugače. Poenostavljeno povedano: potreba po preživetju nas aktivira, da poiščemo druge rešitve.

 • Čimbolj zmanjšamo vse možne stroške:
  • če je možno, si vsaj nekaj hrane pridelamo sami (ali pa jo na primer poiščemo v gozdu),
  • preudarno nakupujemo, namesto z avtomobilom se na krajše poti odpravimo peš in tako dalje – vklopite domišljijo.
 • Naučimo se voditi svoje osebno knjigovodstvo oziroma upravljati svoj proračun (verjemite, da bo to izredno koristno tudi takrat, ko bo denarja »kot listja in trave«).
 • Preverimo, kaj lahko legalno počnemo, da zaslužimo kaj denarja. Osebno dopolnilno delo na primer ponuja kar nekaj možnosti. Hkrati pa nam ponuja tudi “enostaven uvod v birokratske postopke”. S tem mislim na priglasitev osebnega dopolnilnega dela (AJPES), kupovanje vrednotnic (upravna enota) in pisanje ter oddajo davčne napovedi (FURS). Vse to je seveda majhna »žrtev« v primerjavi s tem, da smo brez denarja in z depresijo težimo sebi in vsem naokoli. Veliko boljše, torej, kot pa da mi sami igramo »nesrečno žrtev« sistema, okoliščin ali česarkoli že. Poleg tega pa nam poznavanje in obvladovanje teh postopkov lahko olajša prehod na “bolj resne zadeve”, kot je na primer samozaposlitev.
 • Ker ne delamo »na polno«, nam ponavadi ostane nekaj časa, ki ga je zopet smiselno izkoristiti, da se bolj spoznamo (kaj več o tem lahko prebereš tu, tu ali tu). Koristno je seveda tudi, da spoznamo, kako bi lahko prišli do cilja (na primer službe). Pri tem si lahko pomagamo s prebiranjem člankov (mnogi časopisi imajo priloge, ki se nanašajo na to tematiko). Internet seveda ponuja ogromno možnosti (in ena izmed njih je tudi ta stran). Lahko se tudi udeležujemo delavnic. Mnoge so brezplačne, včasih pa je dobro za kakšno bolj ciljno usmerjeno delavnico nameniti tudi nekaj denarja – temu se pravi »investicija vase in oz. zase«. Nekaj jih najdeš tudi na tej strani.

Delavnice so tudi priložnost za srečevanje s podobno mislečimi (kdo bi si mislil, a ne), vseeno pa je potrebno biti v primeru zaposlitvenih delavnic (predvsem brezplačnih) malce previden. Nekateri »podobno misleči« udeleženci so lahko tudi precej negativno nastrojeni (kar jim zaradi situacije sicer ni za zameriti, a koristi jim prav gotovo ne, nam pa tudi ne bo, če bomo padli pod njihov vpliv. A če vemo, kaj hočemo, se to ne bo zgodilo.

Potem pa malo dežuje in po dežju seveda zasije sonce

Gobe rastejo kot nore.  Saj ste opazili analogijo z obdobjem, ko podjetja zopet začnejo zaposlovati, a ne?

Hja, če bomo cincali in čakali doma, da nam jih morebiti prinese sosed, ki se je odpravil v gozd, jih bomo morda jedli, a na to se ni za zanašati. Potrebno se je torej odpraviti v gozd in začeti z iskanjem. Enako je z iskanjem službe. Ko se priložnost pojavi, jo je potrebno izkoristiti. Če smo se v sušnem odbobju ustrezno pripravili, bo veliko bolj enostavno. Kaj to pomeni?

 • Najprej moramo vedeti, v katerem gozdu gobe sploh rastejo. Ne rastejo namreč v vsakem in enako je s podjetji: vedeti moramo, katera zaposlujejo.
 • Vedeti moramo tudi, kdaj je pravi čas za iskanje. Popoldne bomo v gozdu sicer lahko imeli prijeten sprehod, kar je tudi v redu, gob bo pa verjetno bolj malo, ker jih bodo pred tem pobrali urnejši gobarji. Ko se priložnost pojavi, je potrebno čimprej v akcijo. Enako velja za priložnost za zaposlitev.
 • Znati je potrebno tudi prepoznavati priložnosti vnaprej. Pri gobah je to spremljanje vremenske napovedi (pa tudi letnih časov, seveda), pri iskanju službe pa pozorno spremljanje novic v lokalnih in drugih časopisih, po televiziji, internetu in tako dalje. In če zaposlitve pač ne moremo dobiti za nedoločen čas jo morda lahko za določen in pri tem je dobro vedeti, da so nekatera dela tudi sezonska.
 • Če poznamo več različnih vrst gob in ne samo »jurčke«, je velika verjetnost, da bo košara prej polna. V zvezi z iskanjem zaposlitve pa pomeni, da več, kot imamo različnih kompetenc in znanj, večja je verjetnost, da nas bo nekdo potreboval in za naše delo tudi plačal.
 • Če smo iz različnih virov izvedeli še za »prave« gobarske terene, se bomo najprej napotili prav tja in ne na primer v mestni park, kjer sicer tudi rastejo drevesa in sem ter tja kakšna goba. V zvezi z iskanjem zaposlitve to pomeni, da si je res dobro širiti svoje omrežje, tudi zato, ker »več glav več ve«.

Včasih pa se nam lahko zgodi, da gremo »kar tako« na sprehod v gozd in čisto »slučajno« najdemo prekrasnega jurčka

Seveda ga takoj utrgamo in ponosno nesemo domov. Mogoče naredimo še kakšen selfi za objavo pred tem. Povsem enako je tudi z iskanjem zaposlitve. Včasih je niti ne iščemo, pa se priložnost kar pojavi. Takrat se je potrebno hitro odločiti. Hja, z jurčkom je enostavno, ker vemo kaj je, s takšnole priložnostjo pa marsikdo ne ve, kaj bi počel. Najslabše je takrat iskati raznorazne izgovore v stilu »A v Ljubljano (vstavi poljuben kraj) se bo potrebno voziti)? A popoldne se tudi dela? In tako dalje (zaupam vaši domišljiji).  Ampak ti, ki ravno zdaj to bereš, prav gotovo ne sodiš v to kategorijo.

Tako, kot je za uspešno nabiranje gob potrebno imeti določena znanja, velja enako tudi za iskanje zaposlitve

In tu se pojavi še ena primerjava. Če vemo v katerem gozdu in kje gobe ponavadi rastejo in če znamo prepoznati pravi čas, ko obstaja velika verjetnost, da jih bomo nabrali in če poznamo čimveč vrst gob (užitnih, neužitnih in strupenih), jih pravzaprav ne iščemo ampak se v gozd odpravimo ponje ter jih enostavno poberemo. Zdaj pa zaključite ta prispevek s svojimi mislimi, kako bi navedeno lahko uporabili pri »iskanju« zaposlitve, da to ne bi bilo več iskanje ampak izbira.

No, obstaja pa še ena možnost

Lahko se tudi odločimo, da bomo gobe gojili sami. V tem primeru moramo imeti določena znanja in vire (v tem primeru primeren prostor in še kaj, na primer nekaj denarja za začetek). Če se odločimo, da jih bomo gojili še za druge in od tega pridobivali dohodek, pa moramo imeti poleg znanj o gojenju gob še znanja o podjetništvu.  Tule ste se najverjetneje spomnili na možnost samozaposlitve. Predlagam vam, da se naučite oblikovati poslovne modele. Kaj bi to lahko bilo, pa si lahko preberete v tem prispevku.

Za konec pa še tole

Verjetno ste že kdaj (najverjetneje v kateri od skupin na Facebooku) opazili kaj podobnega: »Iščem kakršnokoli delo.«. Zdaj pa pomislite, kako bi izgledalo, če bi se odpravili v gozd in iskali »kakršnokoli gobo«.

Hvala za branje tega prispevka. Če vam je bil všeč, ga posredujte svojim prijateljem, povezavam ali sledilcem na družbenih omrežjih. Morda lahko koristi tudi njim.   

Če želite prejemati obvestila o novih prispevkih, dogodkih in delavnicah na to temo, vas vabim, da se prijavite na prejemanje novic. 

Show Buttons
Hide Buttons